Februari

Yep! We zijn weer een maand verder, wat gaat de tijd toch snel. Nog even en we kunnen weer lekker in de zon zitten met een bakje thee. Daar kijk ik al naar uit. :)

Maar ik wil het even hebben over deze maand, want wat kunnen we nu doen? 

Buitenom onkruid weghalen en wat plantenresten afknippen kunnen we buiten nog steeds niet veel doen.

Dus moeten we gewoon binnen weer verder gaan, we gaan weer voorzaaien.

Alle planten hebben verschillende 'ontpop ' manieren.

Je hebt de koudekiemers en warmtekiemers of donker en lichtkiemers.

De koudekiemers hebben even vorst nodig, deze kun je gerust in de herfst al buiten zaaien.

De warmtekiemers hebben echt +20 graden nodig om te ontkiemen.

De donkerkiemers willen onder een laag tuinaarde liggen en de lichtkiemers willen bijna bovenop de grond liggen.

Wat ze wel allemaal nodig hebben om te kiemen is vocht.

Dit is het makkelijkst om de aarde vochtig te maken, dit in een potje te doen met gaatjes aan de onderkant.

Je plant het zaadje, en dan een plastic folie over het bakje trekken. Dit zorgt ervoor dat de grond vochtig blijft.

Je zet het potje op een schoteltje op de plek waar deze het beste ontkiemd. Bij warmtekiemers zet ik ze altijd voor het raam op het zuiden. Ze willen zoveel mogelijk warmte en zon. Koudekiemers ontkiemen dan op de vensterbank op de noordzijde bijvoorbeeld.

Een tip om water te geven, geef het water via het schoteltje, de grond zuigt dan het water op en de plant gaat sterkere wortels maken om bij het water te kunnen komen, en hoe sterker de wortel hoe knapper de plant wordt! :) 

Verpot het plantje pas als het 4 blaadjes heeft of meer, anders kan je gegarandeerd zeggen dat het mislukt. De spierballen zijn nog niet ontwikkeld dan. ;)

 

 

Het grootste gedeelte van zaden wil warmte, en als je weinig tijd heb is het het makkelijkst om half mei de zaden buiten te planten, zo hoef je nergens op te letten. Dan komen ze vanzelf omhoog. Maar om nu bezig te zijn en een langere tijd te kunnen oogsten beginnen we eerder met voorzaaien.

Pepers, aubergine en paprika's zijn trage groeiers dus die kan je het beste al voorzaaien, anders kan het zijn dat je helemaal geen vruchten hebt dit jaar. Tomaten die groeien snel en worden ook groot, deze kan je het beste voorzaaien rond maart, dan kunnen ze eind mei naar buiten. Ook courgette en pompoenen worden heel groot dus ook daar begin je pas in maart met voorzaaien. Watermeloen heb ik geprobeerd maar in mijn tuin op het noorden is dat niet gelukt afgelopen jaar. Heel veel zon nodig! Komkommers groeien het liefst in een kas maar snackkomkommers doen het wel goed buiten in de zon. Toen de kids naar school moesten dan plukte ze nog snel een komkommertje voor onderweg mee.(zie foto) Ook de muismeloen is erg leuk om te zaaien, ze zijn echt super grappig, ze lijken om mini watermeloentjes en smaken naar een fris komkommertje. Je ziet ze op de foto, die 2 mini's :)

Ik ben wel benieuwd wie er ook graag bezig is met plantjes, moestuinieren en nu dus al voorbereidingen aan het maken is voor dit jaar. Ik hoor het graag!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.