Start van het seizoen Maart

Klaar voor de start >>>

Het is weer zo ver, het tuinseizoen is van start! Jippie!!

Voor mij de mooiste periode van het hele jaar want de tuin ontwaakt. Je ziet overal kleine groene sprietjes boven piepen. Deze zijn allemaal op zoek naar het licht en de zon. Ik stiekem ook want ik word erg blij van de warme zonnestralen.

Ik ga jullie aan het werk zetten want het is tijd om onderhoud te plegen in de tuin of op het  balkon. Ik ben een luie tuinierster, in de winter doe ik vrij weinig, enkel wat ik doe heeft een goede reden. ;)

 

Ik deel de tuin op in 3 soorten planten:

  • Heesters (bomen laat ik even achterwege)
  • Vaste planten
  • Groenblijvende planten

 

Begin met een schone scherpe ontsmette snoeischaar!!

 

 

Heesters:


Zolang het niet vriest kun je de heesters gaan snoeien. De voorjaarsbloeiers niet snoeien! Deze snoei je in Mei, na de bloei. Hagen mogen weer mooi strak, de losse heesters die te groot worden mogen ook gesnoeid worden. Mag het bij jou wel wat losser in de tuin, dan knip je wat jij denkt dat in de weg zit. Houdt je meer van strak dan snoei je de heester wat korter, zo houdt je het goed bij en mooi in vorm. Ben je niet zeker wat je precies mag snoeien, zorg dan dat er altijd nog wat groen aan de tak zit, ofwel houdt 3 ogen over aan een tak. (Ogen zijn rondjes op een tak waar evt een takje uit kunt groeien, zie foto)

 

Vaste planten:

Het kan zijn dat je in de tuin kijkt en denkt, he dat is gek, voor de winter stond hier nog een plant, geen schrik want deze komen gewoon terug! Dit zijn vaste planten die niet groenblijvend zijn. Ze sterven bovengronds af maar de wortels worden onder de grond alleen maar sterker en groter. Vanaf het moment dat de dagen langer worden en de zon meer warmte gaat geven komen ze langzaam boven de grond piepen.

Sommige vaste planten hebben nog wat blad of uitgebloeide bloemen staan, dit mag er allemaal afgeknipt worden.

Ook de grassen die bruin zijn geworden mogen afgeknipt worden tot 20 cm, binnen 2 maanden staan al deze vaste planten in het groen. Sommige zijn snel en sommige hebben wat meer tijd nodig, net als bij de mens. ;)  uiteindelijk hebben ze allemaal hun eigen shine moment.

Wil je in de zomer veel bloemen, zorg dan dat je uitgebloeide bloemen blijf weghalen! Maar goed, zo ver zijn we nog niet. J

 

Groenblijvende planten:

Als de tuin goed is ingedeeld met planten staan er ook groenblijvende planten tussen. Deze zorgen er voor dat er in de winter ook iets te zien is, of ze zorgen voor een groenblijvende schutting. In de winter zie je bv de Helleborus, Liriope of de Hedera die groenblijvend zijn, maar ook groenblijvende bodembedekkers, deze zorgen voor een groen tapijt waar uiteindelijk het onkruid moeilijk door gaat komen. Dus 2 voordelen van bodembedekkers. Vaak geven ze ook nog een vrolijk bloemetje vroeg in het voorjaar.

Wat je zou kunnen doen bij de groenblijvende planten is de bruine bladeren/ bloemen en alles wat in de weg staat er af knippen en dat is het.

Nu de hele bubs is geknipt is het allerbelangrijkste om de tuin te bemesten. Dit kan met compost, vloeibaar via de gieter of korrels. Dit geeft de kracht voor de planten. Ze ontwikkelen zich sneller, minder kans op ziektes en het wordt een sterkere plant. Wat wil je nog meer! J

Let wel even op welke planten je bemest met welke soort mest, houdt je me nog bij? Elke plant heeft specifieke mineralen en sporenelementen nodig, mocht je dit tot zo ver gelezen hebben, ik ga nu niet met scheikundige formules komen hoor ;)

Mediteraanse planten willen voeding voor mediteraanse planten

Zand en veengrond willen meststof voor zuurminnende planten

Kleigrond willen meststof voor kalkhoudende planten

Bemest niet te veel, niet in de felle zon en niet als het dagen gaat regenen.

Haal het onkruid weg als de grond vochtig is, dan trek je het er zo uit.

 

 

 

Mooi en gezellig tuinjaar gewenst!

♡ Rebekka tuin&ontwerp

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.